EU Navigate project

ondersteunen van 70-plussers met kanker.

 

Vrijwilligers wijzen de weg:  

Zorgnavigatie voor thuiswonende 70-plussers met kanker in regio Dender 

Palliatieve Zorg regio Dender neemt met trots deel aan het Europese Navigate project. Met dit project willen we thuiswonende 70-plussers met kanker wiens gezondheidstoestand achteruitgaat, ondersteunen. Getrainde vrijwilligers gaan tweewekelijks aan huis met de vraag ‘Wat is belangrijk voor jou vandaag?’. Navigeren en wegwijs maken in de zorg, ondersteunen en een luisterend oor bieden, is hun centrale rol.  

70-plussers met kanker die thuis wonen, hebben het niet altijd makkelijk. Ze zijn soms niet meer goed te been, kunnen hun favoriete activiteit niet meer uitoefenen of weten niet waar ze de juiste hulp kunnen vinden. Ook hun naasten worden soms ongewild voor uitdagingen geplaatst waarbij een luisterend oor of praktische tips soelaas kunnen brengen. Dit navigatieproject helpt deze mensen mee op weg naar gepaste zorg én zet in op het ondersteunen van hun welzijn.  

Een navigator-vrijwilliger gaat om de twee weken op bezoek en luistert naar wat er op dat moment het meest op de voorgrond staat voor de oudere. Zo is de navigator een vertrouwd gezicht dat meeleeft en meedenkt over mogelijkheden en oplossingen in de buurt. Deze ondersteunt, verbindt en verwijst de oudere en zijn naasten door naar organisaties, initiatieven of personen uit de buurt. Hoewel er oog is voor het lichamelijk welzijn en er mee kan nagedacht worden over medische zorg en keuzes, zal er zeker ook aandacht zijn voor sociaal, emotioneel en existentieel of spiritueel welzijn: nadenken over zinvolle activiteiten, verbindingen met anderen en de buurt. Zo wordt er samengewerkt naar een gezamenlijk doel: de kwaliteit van leven en welzijn van thuiswonende ouderen met kanker en hun naasten verbeteren! 

De navigator-vrijwilligers worden zorgvuldig opgeleid en ondersteunt. In de training leert men o.a. het welzijnsaanbod in de regio beter kennen, maar wordt men ook voorbereid op mogelijke uitdagingen die dit vrijwilligerswerk kan vragen. Een goede begeleiding is daarbij gegarandeerd. Sarah Van Vreckhem, coördinator-navigator vanuit Palliatieve Zorg regio Dender: “We staan steeds paraat voor de vrijwilligers. Er wordt een continue ondersteuning geboden en een gespecialiseerde trainer staat ter beschikking. De vrijwilligers kunnen eveneens tijdens maandelijkse samenkomsten vragen, ideeën en ervaringen met elkaar uitwisselen. Ook al trekken wij als palliatieve zorgorganisatie dit project in onze regio, dit betekent niet dat we enkel mensen willen bereiken die stervende zijn, dat is een veel gehoorde misvatting over palliatieve zorg. Ouderen met zorg- en ondersteuningsnoden zijn de doelgroep voor dit gezamenlijk project.” 

Dit project werkt samen met verschillende spelers uit de zorg- en welzijnsorganisaties in de regio. Deze kerngroep vertegenwoordigt een verscheidenheid aan organisaties zoals de regionale ziekenhuizen (Algemeen Stedelijk Ziekenhuis te Aalst, Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis te Aalst (samen het toekomstige AZorg) en het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius te Dendermonde), de Eerstelijnszones, Familiehulp, thuiszorg, expert Buurtzorg vanuit I-mens, de lokale dienstencentra, Kom op tegen Kanker en de onderzoekers van UGent en VUB. Het gedeelde enthousiasme en de gedrevenheid voor dit project zijn onontbeerlijk voor het bereiken van ons gezamenlijk doel om ons steentje bij te dragen aan innovatie in zorg.    

Lieve Van den Block, professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), en mede-initiatiefnemer is uiterst dankbaar voor het enthousiasme in de regio. “Dit navigatieproject loopt in zes landen tegelijkertijd, en we prijzen onszelf zeer gelukkig met onze Vlaamse partners. Via hun steun kunnen we evalueren hoe ouderen met kanker en hun naasten deze nieuwe ondersteuning ervaren, en wat daarvan de effecten zijn op hun zorg, welzijn en kwaliteit van leven.” 

De oorsprong voor dit project komt uit Canada. Daar zijn dit soort projecten al bijna 20 jaar geleden gestart. “Met een navigator heb je iemand die zich voor je inzet, om je geeft, en de tijd heeft om naar je te luisteren,” aldus een deelnemer van het navigatieproject in Canada. 

 

Word jij ook graag navigator-vrijwilliger en maak jij zo graag mee het verschil?  

Heb jij een luisterend oor, ken jij jouw buurt als je broekzak en wil je anderen helpen door bij hen op bezoek te gaan? Woon je in de regio Aalst/Dendermonde/Ninove en wil jij het leven voor 70- plussers met kanker en hun familie leefbaarder maken? 

Of ben je nieuwgierig en wil je graag meer weten?  

Contacteer sarah.vanvreckhem@pzdender.be 

Ben je 70 plus, woon je thuis, en heb je nood aan ondersteuning?  

Je woont in de regio Aalst/Dendermonde/Ninove? Je spreekt en begrijpt Nederlands? Je wilt meewerken aan onderzoek om zo ook lotgenoten beter te helpen? 

Neem dan vrijblijvend contact op met onze onderzoeker via eunavigate@vub.be 

De onderzoeker zal nagaan of je in aanmerking komt. 

 

Over de Onderzoeksgroep  

De onderzoekers aan dit project, zijn verbonden aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische Zorg en aan de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en UGent. De onderzoekers verrichten baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in langdurige chronische, palliatieve en levenseindezorg. Het 60-koppige onderzoeksteam streeft naar een maximaal maatschappelijk bereik opdat hun kennis kan leiden tot verbetering van zorgopleidingen, de praktijk en het informeren van patiënten en burgers. 

Vragen?  

Contactpersoon Palliatieve Zorg regio Dender: Sarah Van Vreckhem (053/21 40 94, sarah.vanvreckhem@pzdender.be) 

Contactpersoon VUB: prof Lieve Van den Block (+32 474781872, lieve.van.den.block@vub.be) 

Voor meer info, kan u terecht op de website.