Veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen
“Palliatief zijn” is een ruim begrip. Je hebt een ziekte die ongeneeslijk en levensbedreigend is. Je kan niet meer genezen worden, er zijn geen levensreddende behandelingen meer mogelijk.
Niet enkel uitbehandelde kankerpatiënten kunnen als palliatief beschouwd worden.
Ook mensen met andere ongeneeslijke, levensbedreigende aandoeningen zoals bijvoorbeeld ALS, MS, COPD, orgaanfalen, … kunnen palliatieve zorg krijgen.
Om als palliatieve patiënt gezien te worden, kijkt men steeds minder naar de levensverwachting, maar eerder naar de zorgnoden.
Palliatieve zorg is alle zorg (totaalzorg) voor zowel de patiënt als zijn naasten op 4 velden: fysiek, sociaal, psychisch en existentieel.
Bij palliatieve zorg staat levenskwaliteit centraal. De focus ligt op comfort en kwaliteit tijdens de laatste periode van het leven en niet op hoeveel dagen er nog resten. Het leven wordt niet onnodig verlengd of verkort.
Een palliatieve patiënt is geen terminale patiënt.
De palliatieve fase kan een hele tijd duren. Het is niet omdat je palliatieve zorgnoden hebt dat je automatisch een hele korte prognose hebt.
Met de terminale fase worden de laatste dagen bedoeld. Het gaat over het allerlaatste stukje van het leven: de patiënt eet niet meer, slaapt veel en het sterven wordt heel spoedig verwacht.
Onze werking kost niets voor de patiënten en hun naasten.
Als je als patiënt het palliatief statuut hebt, dan hangen daar financiële tegemoetkomingen aan vast:
het palliatief forfait (palliatieve premie), de huisbezoeken door de huisarts worden volledig terugbetaald, de honoraria van de thuisverpleegkundige worden volledig terugbetaald en de behandelingen voor een palliatieve thuispatiënt die de kinesist bij de patiënt thuis uitvoert worden volledig terugbetaald.
Nu al nadenken, spreken en beslissen over de zorg die je wil, mocht je ernstig ziek worden. Dat is vroegtijdige zorgplanning.
U kan ten alle tijden uw zorg plannen door erover te praten met uw arts en uw familieleden en door het invullen van een wilsverklaring.
Als je wilsbekwaam bent, dan kan je een negatieve wilsverklaring invullen voor in het geval je wilsonbekwaam wordt en dus zelf niet meer kan zeggen wat je wensen zijn inzake je gezondheidszorg. Wat zijn de dingen (behandelingen, onderzoeken, …) die je graag nog wil en welke liever niet meer? Daarnaast kan je ook een wilsverklaring euthanasie invullen die geldig is als je je in een toestand van onomkeerbaar buiten bewustzijn bevindt.
De online wilsverklaring kan u hier terugvinden.
Enkele belangrijke zaken m.b.t. de wilsverklaring:
- Het is belangrijk om een vertegenwoordiger aan te duiden. Deze persoon gaat in jouw naam praten en overleggen met de artsen als je dat zelf niet meer kan door wilsonbekwaamheid.
- In de negatieve wilsverklaring kan je neerschrijven welke behandelingen je niet meer wenst als jouw wil zelf niet meer kan uiten en er moet een beslissing genomen worden.
- De negatieve wilsverklaring is bindend. Er moet rekening mee gehouden worden. Het is van belang te weten dat er steeds zal gehandeld worden in functie van de beste zorg, want daar heb je recht op (bijvoorbeeld als je je been breekt, zullen ze je toch nog naar het ziekenhuis voeren voor een gips, ook al staat er genoteerd dat je niet meer naar het ziekenhuis wil).
- De wilsverklaring euthanasie is enkel geldig in het geval dat je onomkeerbaar buiten bewustzijn bent. In alle andere gevallen is deze niet geldig. Er moeten 2 getuigen aanwezig zijn bij het invullen van dit document waarvan minstens 1 getuige geen materieel belang heeft bij het overlijden. Je mag deze wilsverklaring euthanasie laten registreren in het gemeentehuis, maar dit is niet verplicht.
- Het is je eigen verantwoordelijkheid om deze wilsverklaringen bekend te maken en uit te delen. Zorg dus dat mensen weten waar deze liggen of geef ze een kopie.
Een palliatieve sedatie is het toedienen van sedativa in doseringen en combinaties die vereist zijn om het bewustzijn van een terminale patiënt zoveel te verlagen als nodig om één of meerdere refractaire symptomen (symptomen die niet kunnen behandeld worden) op adequate wijze te controleren.
Palliatieve sedatie is geen alternatief voor euthanasie. Het bewustzijn van de patiënt, die terminaal en oncomfortabel is, wordt door medicatie verlaagd, en zo wordt het natuurlijk sterven afgewacht. Het doel is om niet bewust te lijden tot aan het overlijden. Dit is altijd in overleg en vraagt om advies van specialisten.
Euthanasie is het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een arts op verzoek van de patiënt. Euthanasie is wettelijk geregeld en kan enkel gebeuren onder zeer strikte voorwaarden: je moet wilsbekwaam zijn, het verzoek moet actueel zijn, het moet herhaaldelijk gevraagd worden, volledig vrijwillig zijn, het lijden moet fysisch en/of psychisch ondraaglijk zijn, de patiënt is medisch uitbehandeld, …
Het verzoek moet zowel mondeling en schriftelijk bevestigd worden. Niemand kan een euthanasie voor iemand anders vragen.
De wilsverklaring euthanasie is enkel geldig in geval van onomkeerbaar buiten bewustzijn zijn. Een actueel euthanasieverzoek kan niet aangevraagd worden met deze wilsverklaring, maar moet in het hier en nu mondeling en schriftelijk gevraagd worden aan de arts. Je kan een euthanasie dus niet lang op voorhand gaan vastleggen of aanvragen. Je moet op het moment zelf wilsbekwaam zijn.